Het gebouw

Op 27 mei 2019 is hebben wethouder Marianne de Bie van de gemeente Breda en gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant de eerste paal geslagen voor het Generaal Maczek Memorial. Het Generaal Maczek Memorial is gebouwd door Winters Bouw en Ontwikkeling uit Breda.

Het eerste wat opvalt aan het gebouw als je aankomt bij het Pools militair ereveld is een enorme fotowand met beelden van de bevrijding door de Poolse troepen die de bezoekers tot in het gebouw begeleidt. Het memorial biedt plaats aan de permanente tentoonstelling van het Generaal Maczek Museum, een informatie en documentatiecentrum, een Chambre de Reflection en een filmzaal. Op een moderne wijze wordt het verhaal van de inzet van de Poolse bevrijders verteld.

Het Generaal Maczek Memorial is gelegen direct aan het Pools Militair ereveld van Breda. Het grootste Poolse ereveld in Nederland. Vanaf de Ettensebaan loop je over het ereveld richting het Generaal Maczek Memorial. De buitenruimte van het ereveld loopt over in het voorplein van het Generaal Maczek Memorial. Verstrooid als kleine bominslagen liggen op het voorplein kleine plaquettes van gemeenten en provincies in België en Nederland, die hun Poolse bevrijders hebben willen eren door een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van het Generaal Maczek Memorial.

Bijgevoegd filmpje geeft een beeld van het bouwproces van het Generaal Maczek Memorial.